Тандир: таємниці Сходу розкриваються в полум’ї керамічної печі

Стандартний мангал – це класика та стиль в єдиному втіленні. Його вибирають люди традиційних поглядів, які цінять красу у всіх її проявах. Але багато хто надає перевагу покупці оригінального та практичного тандиру. Навіть одного погляду достатньо для того, щоб зрозуміти, наскільки мало спільного він має з традиційним західноєвропейським «родичем». Тандир – не просто піч незвичайної форми. Це культовий предмет в жителів Сходу. Купити узбецький тандир в Україні і виділити свою оселю серед мільйонів інших жител можна з нашою допомогою.

Тандир: що за «звір» та з чим його їдять?

Більшості з нас загадкова назва «тандир» нічого особливого не говорить. Виключенням можуть вважатися мандрівники, які побували на Сході та зуміли оцінити практичну красу цих керамічних діжок з вогняним Джином всередині. В Харкові та Алма-Ате тандиром називають піч-жаровню зовнішнього використання, яка за виглядом схожа грецьку амфору. На Сході таку піч використовують не тільки для приготування їжі, але й для обігріву житла, лікування.

У нас вони частіше стають садовою «мультипічкою», яка має схожість з глеком та мангалом, але по функціоналу більше нагадує древню мультиварку – в цій посудині можна готувати до 40 найсмачніших страв! Хоча є також електричні моделі тандирів, які в міських умовах спокійно можуть замінити духову шафу та електрогриль. Що можна приготувати в тандирі? Чікен тандурі, апетитного фаршированого гусака, запашний плов, густу шурпу, нежній лагман з тіста та, звісно ж, королеву узбецької кухні, самсу – не повний перелік тих страв, аутентичний смак яких ви зможете відчути, купивши тандир.

6 причин купити узбецький тандир в Україні

Незвичайний, який місцями нагадує красиву вазу з яскравою квіткою «вогню», функціональний – таким на перший погляд видається нам цей дивний східний мангал. Але чи є у нього стільки ж переваг, скільки й у звичайного каміна?

Відмітний дизайн. Це унікальне переносне вогнище, зовнішньо схожий на красивий глечик більше, ніж на піч. Чудове доповнення саду та прикраса екстер’єру в цілому.

Виняткова функціональність. Тандир, який можна купити в Україні, дозволяє готувати методом запікання, на пару і грилі безліч страв. Але, що найголовніше, страви, приготовані на такій печі, володіють неповторним смаком та ніжністю.

Практичність у використанні. Тандири активно купляють у Києві, Одесі та інших містах країни. Знаєте чому? Вони не тільки красиві та функціональні, кращі за будь-які шафи та грилі, але й практично. Не споживають багато палива, практично не виділяють гарі та диму, більш прості в роботі, ніж шашличниці.

Збереження смакових якостей та корисності їжі. Ті, в кого немає чудо-амфори (тандира), їдять або смачну, але шкідливу їжу, або корисну, але позбавлену смаку. Придбання такої печі гарантує можливість приготування смачних та корисних страв з неповторним смаком та ароматом.

Легкість встановлення. Димоходи, електронні налаштування, регулювання інтенсивності горіння – встановлення тандирної печі позбавляє вас від усіх складнощів. Ви просто купляєте її і приступаєте до використання. Єдине, що потрібно забезпечити, – тверду, рівну поверхню для встановлення такого мангалу біля дому або дачі.

Екологічні матеріали виготовлення. Тандири, купити які за доступною ціною в Харкові та інших містах можливо у нас, не тільки виглядають незвичайно, але й створюються з особливого матеріалу – міцної шамотної глини. Вона забезпечує рівномірний нагрів всього виробу та приготування пісних, вишуканих страв без псування продуктів.

Якщо ж ви плануєте купити тандир для обігріву, проживаючи в Києві, не в узбецькій юрті, не радимо вплутуватися в цю справу. Вогняна амфора не підходить для обігріву сучасних домів та квартир, навіть якщо вона електрична.

Як правильно вибрати тандир?

Є правила, яких варто дотримуватись при виборі будь-якої печі та каміна. Накладаємо на них особливості тандира – та отримуємо керівництво до дії.

  1. Перший крок. Визначте розмір та об’єм вигідного вам придбання. Чим більше піч ви купите, тим швидше вона буде грітися та більше їжі дозволить вам готувати. Більшою популярністю користуються переносні тандири на 70 л. Вони дозволяють на протязі 40 хвилин розігріти піч для приготування різноманітних ласощів, а крім того – не створюють проблем при транспортуванні та монтажі.
  2. Які ваші вподобання у відношенні палива, яке ви використовуєте? Мангал-тандири працюють на деревині, яка є найекологічнішим та доступним горючим матеріалом. Якщо ви шукаєте піч, яка працює на електриці або газі, це не ваш варіант. Пам’ятайте також про те, що чим швидше ви схочете розігріти тандир, тим більше дров прийдеться в нього підкинути. Але є плюс і в цьому – будучи закритими пічками, тандири гарантують збереження тепла на протязі тривалого часу.
  3. Наскільки економним в експлуатації повинне бути ваше придбання? Якщо ви купляєте тандир на дачу, то можете не сумніватися – це вкладення окупиться з надлишком. В правильній печі дерево не тільки ефективно горить, але й виділяє значно менше диму, ніж в традиційному «відкритому» каміні. Це, в поєднанні з тим фактом, що деревина в її природному стані (тобто дерево) поглинає токсини з атмосфери, означає, що тандир є вуглецево-нейтральним джерелом тепла. Ніякої шкоди для навколишнього середовища!

Але якщо ви цінуєте зручність, понад екологічністю та економністю, вам потрібне щось аналогічне, тільки, щоб працювало на газі або електриці. Регулювати полум’я в тандирі, на жаль, не вдасться.

Крім перерахованих вище моментів, при виборі тандирів потрібно звертати увагу на їх ефективність та наявність міцної підставки. Таким чином, ви гарантуєте собі отримання вишуканої, довговічної в використанні та корисної речі. Придбати прекрасні східні печі вітчизняного виробництва завжди можна у нас.