Тандир Султан з ковкою
Піч-гриль з особливою сферичною, подібною до глечика формою, використовується для приготування їжі.
По своєму історичному походженню тандир виконував функцію глиняного котла із верхнім отвором, якого вкопували в землю. Протягом кількох тисячоліть таку конструкцію використовували як для обігріву приміщень, так й для випічки хліба. Ззовні тандир обкладався цеглою, між цеглою та котлом засипалася глина чи інші матеріали, завдяки яким добре акумулювалось тепло. Таким чином, піч вбирала усе тепло, а потім віддавала його не назовні, а всередину, дозволяючи готувати при рівномірній температурі, навіть видаливши усе вугілля. На відміну від стаціонарних тандирів, сучасний універсальний Тандир Султан з ковкою виготовляється із шамотної глини та оздоблюється кованими елементами, які посилюють конструкцію.
Опис тандира Тандир Султан з ковкою
Неутеплений тандир підійде тим, хто:
- користується тандиром в основному в теплу пору року;
- використовує в меню страви, які швидко готуються (коржики, шашлики);
- використовує його на дачі або для поїздок на природу.
Виготовлений тандир з шамотної глини товщиною стінок - 50 мм, висотою 1070 мм (без кришки 710 мм) та діаметром 510 мм. Завдяки об'єму 49 л, в тандир можна завантажити велику кількість дров, відповідно, чим більше дров -тим вища температура і довше вона буде зберігатися.
Правила користування
Експлуатування та встановлення такої печі зовсім не потребує витрат та не вимагає облаштування території, слід тільки пам’ятати, про необхідність витримання твердої рівної поверхні, щоб тандир не просідав та не перекинувся. Полум’я може сягати понад одного метра, отже необхідно переконатись, у відсутності поблизу легкозаймистих матеріалів. Ще важливо знати, що глиняні поверхні під час нагрівання вкриваються тріщинками, тому необхідно принаймні перші три рази робити розпалювання без приготування їжі, заклавши дров приблизно на 15% об’єму, а потім докласти таку ж кількість. В подальшому рекомендується піднімати температуру поступово. Не можна заливати гарячий тандир водою або стукати по стінках. Також забороняється мити хімічними засобами.
Переваги
Тандир Султан з ковкою – досить універсальна річ, здатна замінити традиційний мангал і барбекю. Беззаперечною перевагою є відсутність необхідності стежити за процесом приготування страви. Вам не потрібно підливати воду чи крутити шампура, оскільки вогонь розпалюється всередині печі та нагріває її стінки. Маючи потужну тепловіддачу, Тандир Султан з ковкою не смажить їжу, а запікає, це в свою чергу дозволяє зберегти корисні речовини, вітаміни, мікроелементи.
Процес використання тандиру досить простий, не вимагає спеціальних навиків. Дрова закладаються та розпалюються безпосередньо у тандирі, але не більше ніж на 60% об’єму. Щоб Тандир Султан з ковкою вийшов на режим готовності, потрібно приблизно 45 - 60 хвилин. За цей час на ньому можна скип'ятити воду та приготувати іншу страву. Ознакою готовності печі до запікання являються стінки, які досягаючи необхідної температури стають білими, як до закладки. За допомогою спеціальних пристосувань та аксесуарів, в тандирі готуються практично будь-які страви, не втративши корисних властивостей під час термічної обробки.